Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Rotterdamsch Leeskabinet

Tips en bronnen voor leden van het Leeskabinet

Bijzondere Collecties

In 2017 schonk de Stichting Het Heen- en Weerschap de bibliotheek van Heinz Polzer alias Drs. P aan het Rotterdamsch Leeskabinet. Polzer studeerde in 1948 af aan de Nederlandse Economische Hogeschool en was actief in het Rotterdamse Studenten Corps. Zijn bibliotheek is een echte werkbibliotheek, die zijn loopbaan als dichter en liedjesschrijver weerspiegelt. De bibliotheek is bovendien rijk aan exemplaren met opdrachten van collega-schrijvers. Hij past uitstekend in een andere zwaartepuntcollectie van het Leeskabinet: humor in de literatuur en cultuur.

Bekijk hier de volledige collectie in onze catalogus. De collectie is op signatuur als volgt ingedeeld:

P A =  Boeken door Drs. P

P B =  Boeken door Drs. P, met opdracht van zijn hand aan derden

P C =  Boeken, bundels en bloemlezingen waarin bijdrage(n) van Drs. P

P D =  Boeken door derden, met opdracht van derden aan Drs. P

P E =  Boeken door derden, zonder opdracht

P F =  Boeken over Drs. P of publicaties met hoofdstuk/artikel over Drs. P

P G =  Realia en diversen

Erg belangrijk voor het Rotterdamsch Leeskabinet is de bijzondere collectie van dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928). Nadat het Leeskabinet door het bombardement op Rotterdam in 1940 geheel was vernietigd, maakte het een snelle doorstart in het voormalige woonhuis van Van Rijckevorsel aan de Parklaan. Zijn bibliotheek werd uiteindelijk de basis voor de nieuwe collectie van het Leeskabinet. De bibliotheek van deze wetenschapper en wereldreiziger is rijk aan oude drukken en bevat bijvoorbeeld veel fraai geïllustreerde negentiende-eeuwse reisbeschrijvingen. Bekijk hier welke boeken van en over Elie van Rijckevorsel zich in onze collectie bevinden.

Themacollectie Rotterdamse schrijvers

Deze themacollectie is gewijd aan de stad Rotterdam. Er is een selectie gemaakt van literaire boeken van Rotterdamse schrijvers of Rotterdam in de literatuur. Deze collectie staat in de leeszaal met signatuur RLK 90.65.

Themacollectie Feminisme

In de rijke collectie van het Leeskabinet bevindt zich een behoorlijk aantal titels met als onderwerp de (inter)nationale strijd voor de emancipatie van de vrouw. Het betreft vaak boeken – en soms ook tijdschriften – met een uitgesproken juridische of filosofische grondslag. Sinds enkele jaren verzamelt het Leeskabinet ook actief culturele objecten die op dit onderwerp betrekking hebben, in het bijzonder romans en dichtbundels. Het gaat daarbij zowel om klassiek als actueel literair werk uit vele verschillende windstreken waarin het belang van de feministische strijd doorklinkt. We doen dit vanuit de overtuiging dat de literatuur bij uitstek  bestaande mores kan aanklagen, en andere werelden kan voorstellen en aanbieden die op unieke wijze kunnen worden nagevoeld. Een beperkte selectie titels vindt u hieronder:

Themacollectie Grenzeloos Lezen

In onze collectie Grenzeloos Lezen verzamelen wij internationale fictie in Engelse vertaling. Daarmee bieden we onze lezers de unieke mogelijkheid via literatuur kennis te nemen van elkaars culturele achterland. Deze collectie staat in de open opstelling onder signatuur 90.55.

Themacollectie Russische Literatuur

Mooi zetwerk, zuurvrij dundruk, echt gebonden, fraai linnen, oogstrelende typografie. De Russische bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot werd in het leven geroepen in het najaar van 1953. De samenwerking met Helmut Salden, hoofdredacteur Charles B. Timmer en een groep jonge, talentvolle vertalers maakte deze fantastische dundrukserie in de loop der jaren tot een begrip bij het publiek. Het Leeskabinet verzamelt vanaf het begin en heeft de serie zo goed als compleet in de collectie. Ook de nieuwe vertalingen van belangrijke werken worden nog steeds aangeschaft. 

Themacollectie Privé-domein

Privé-domein is een Nederlandse autobiografische reeks van Uitgeverij De Arbeiderspers, grotendeels samengesteld door Martin Ros. De reeks, die werd begonnen in 1966, omvat autobiografieën en egodocumenten uit allerlei landen, met uitzondering van enkele delen uit de beginperiode, vooral van literaire schrijvers. In de reeks zijn vertegenwoordigd: dagboeken, briefwisselingen, persoonlijke notities en aforismen, autobiografieën en memoires. Elk jaar verschijnen nog nieuwe delen. De aparte omslagen, in ieder geval van de tot nummer 200 verschenen boeken, zijn ontworpen door Kees Kelfkens (1919-1986). Het Leeskabinet verzamelt deze prachtige serie vanaf het begin en heeft een aanzienlijke selectie in de open opstelling staan onder signatuur 16.50.